Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Μια κουταλίτσα

Μια σταγονίτσα μέλι σκαλώνει στο ποδαράκι του έμπειρου φτερωτού μελοελεγκτή.
Ακολουθεί έλεγχος της γεύσης .
Αφού δοθεί η έγκρισή του, το βαζάκι σφραγίζεται αεροστεγώς, μπαίνει η ετικετούλα γνησιότητας-αυτή με την ασημένια καρδούλα ντε!- και τσουπ! τοποθετείται στο καροτσάκι για να πάει στην αγορά του ανθόκηπου.
Σε όλα τα βαζάκια γίνεται έλεγχος της γεύσης του μελιού, αφού βέβαια ελεγχθεί και η ποιότητα του γυαλιού- δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μπορεί να χαλάσει η σύνθεση του μελιού απο το θολό γυαλί.
Όπως εύκολα χαλάνε και οι ανθρώπινες σχέσεις απο θολές συμπεριφορές και αδιάφανα συναισθήματα.
Η παραγωγή μελιού είναι χρονοβόρα, περίπλοκη και απαιτητική διαδικασία: απο την επιλογή των πιο μυρωδάτων λουλουδιών και το δέσιμο των υλικών ως την συσκευασία και την διανομή χρειάζεται υπευθυνότητα και σύνεση, ακρίβεια στο μέτρημα και στις δόσεις. Όσο πιο έμπειρο είναι ένα μελισσάκι, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.
Το μέλι πρέπει να είναι ζεστό και χρυσό, γεμάτο καλοσύνη και ανιδιοτέλεια, δεν επιτρέπεται να κάνει διακρίσεις και να παραλάσσει την γεύση του ανάλογα με τις προσωπικές του εκτιμήσεις. Μα γιατί απορείτε? Δεν το ξέρατε ότι έχει ζωή? Κάθε τι που παράγουμε με αγάπη αποκτά κάτι απο την χαρά μας, την λαχτάρα μας και την ελπίδα μας. Και ναι, δεν είναι μύθος, ούτε τυχαίο γεγονός: πράγματι η παραγωγή του μελιού μοιάζει με τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και αυτές θέλουν την ίδια φροντίδα και προσοχή.
Συνεχίζουμε: για να είναι υπέροχο, το μέλι οφείλει να κυλά εύκολα και να αγκαλιάζει κάθε καρδιά, παίρνοντας το μοναδικό σχήμα που αυτή έχει. Οι μέλισσες μουρμουρίζουν συνέχεια και τις ακούει προσεκτικά, για να μάθει πώς να κλείνει τις πληγές, πώς να βρίσκει και την πιο μικρή ρωγμή που πονά κρυμμένη βαθιά και να την γλυκαίνει. Και κυρίως για να μάθει ότι κάθε ένας έχει διαφορετική γεύση και άποψη απο τους άλλους,ότι ακόμα και ο ίδιος αλλάζει διαθέσεις, και πρέπει να ξεχωρίζει τις διαφορές αυτές ώστε κάθε κουταλίτσα να πετυχαίνει τον στόχο της.


Και θα σας πω και το μυστικό μας: πριν κλείσουμε το βαζάκι, βάζουμε μέσα ένα χαμόγελο και ένα δάκρυ, ελπίζοντας ότι αυτά θα μιλήσουν μέσα σας και θα σας κάνουν πιο νοσταλγικούς, πιο χαρούμενους, θα σας θυμίσουν πράγματα ωραία που νομίζατε ότι τα είχατε ξεχάσει.

Μα είναι δυνατόν να χαρίσεις κάτι χωρίς συναίσθημα?


Αν λοιπόν δείτε ένα αδέσποτο βαζάκι να στέκεται μονάχο του σε ένα παγκάκι, σε ένα πεζοδρόμιο, σε ένα πεζούλι, οπουδήποτε, μην διστάσετε να το πάρετε: δεν θα είναι παγίδα, απλά μια μέλισσα θα το έχει αφήσει και θα περιμένει κάπου κρυμμένη για να δει αν κατάφερε τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος απο το να σας δει να χαμογελά. Προσέξτε μόνο να έχει την ετικέτα με την καρδούλα, γιατί κυκλοφορούν πολλά σκάρτα.

Και μετά δώστε μια κουταλίτσα σε όσους στεναχωριούνται και πονούν και ποιος ξέρει: ίσως κάποτε ο κόσμος μας να γίνει ζεστός και χρυσός, σαν το μέλι που θα κεράσετε

11 σχόλια:

akrat είπε...

μα
το μαγικό βαζάκι επήγε στον άντρα τον ΕΚΛΕΚΤΟΝ και υφάρπασε δάκρυα και αισθήματα κραυγές και θύμισες
και ΕΖΗΣΕ...

seniorita είπε...

είχα γράψει σε παλιότερη ανάρτηση:''η ευτυχία είναι ένα βάζο με μέλι..μια κουταλίτσα τη φορά αρκεί..αν φας περισσότερο θα βαρυστομαχιάσεις!''

Spy είπε...

Δεν ξέρω τί είναι πιο ωραίο.
Το βαζάκι σας ή το ποστάκι σας;
Το δεύτερο το γεύομαι περνώντας από δω.
Για το πρώτο θα πρέπει να μου (ξανα)πετάξετε κάτι στο κεφάλι.

(το παγκάκι δεν το βρήκα)

Vany είπε...

Διάβαζα κι ένιωθα τη γλύκα του μελιού...ότι καλύτερο και υγιεινότερο για τον άνθρωπο
καρα-μελένια ποστάκια!

Theogr ο κηπουρός είπε...

Ένα βαρέλι παρακαλώ γιατί ο ΟΤΕ δεν καταπίνεται με τίποτα!!!

Μιμης Ζερβος είπε...

ουφ..απ την πολλή τη γλύκα δίψασα.. γλυκά φιλιά σα το μέλι σας δεσποινίς

Sophia Kollia είπε...

Δεν πιστεύω να σε στεναχώρησε κανείς!
Να μου το πεις και θα του στείλω ένα μέιλ που θα είναι όλο δικό του/της.
φιλάκια

Νηφάλια Μέθη είπε...

...αν θυμαμαι καλα εχω βρει 3 βαζακια..ενα με μελι,ενα με ανθη,και ενα με ακτινες φως..

σημερα σε θυμηθηκα γιατι ηταν μια μερα απιστευτη για τα δεδομενα του Λονδινου..ενας καταγαλανος ουρανος και παντου φως...

ιμμαηλ μου να σαι καλα να χαριζεις καρδια απλοχερα στο παντα!

Menelaos Gkikas είπε...

Μελισσούλα μου, πότε θα μας δείξεις το εργαστήριό σου και την παραγωγή σου για τους πελάτες??

L' Aesthete Soleil είπε...

Μακάρι! Μου θύμισες την κίνηση της Αμελί με το κουτί που έδωσε κρυφά στον bretodo! Nα πω έξοχο post; Θα είναι λίγο.

Νηφάλια Μέθη είπε...

να σαι καλα!

πολλα φιλια απο ενα ηλιολουστο λονδινο :)