Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Στραβός είσαι και φαίνεσαι!!!

Απορία που βασανίζει τους πάντες απο την αυγή αυτού του κόσμου-εντάξει, ας πούμε απο την μέση της πορείας που έχει διανύσει ο κόσμος, μην συμπεριλάβουμε και τους δεινοσαύρους -, τόσο τα συμπαθέστατα, αν και μερικές φορές σιχαμερούλια, ζουζούνια όσο και τους ανθρώπους που ναι μεν είναι πιο όμορφοι, αλλά απο μυαλό κουκούτσι:

στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε?

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η στραβομάρα κάθε είδους είναι καθαρά υποκειμενική. Πάρτε για παράδειγμα τον ευθυτενή κορμό ενός δέντρου: ο λαγός που θα τον δει απο κάτω, θα πει ότι λυγίζει στην κορυφή, μέχρι να φάει το κουκουνάρι στο κεφάλι απο την κουκουβάγια που θα φωνάξει θυμωμένη ότι είναι ίσιος, καθότι αυτή τον βλέπει απο άλλη οπτική γωνία.
Και εν πάσει περιπτώσει, τι ορίζεται ως στραβό? Είναι μόνο αυτό που δεν μας ευχαριστεί, μόνο αυτό που δεν είναι όπως το περιμένουμε, μόνο αυτό που είναι μεν ουδέτερο αλλά όχι τέλειο, μόνο αυτό που σηματοδοτεί αποτυχία ή είναι όλα αυτά μαζί? Και γιατί δηλαδή του βγάλαμε το κακό όνομα και δεν λέμε για παράδειγμα ΄άσε, τα πράγματα πήγανε ίσια..'? Μήπως το στραβό και η στραβομάρα δεν είναι χρήσιμα και λειτουργικά στην φύση, μήπως δεν έχουν και την έννοια του λυγερού, της στροφής σε ένα γκρεμό, των σπειρών στο κέλυφος ενός χαζού σαλιγκαριού? Τι ρατσισμός είναι αυτός ώστε κάθε στραβό και δύσμορφο να είναι υποχρεωτικά και κακό?
Και δεν φτάνει που αυθαίρετα ορίσαμε αρνητικά την έννοια του στραβού, αλλά κάνουμε και πώς δεν καταλαβαίνουμε όταν αποτυγχάνουμε: δεν φταίμε ποτέ εμείς, η έλλειψη σωστού χειρισμού ή ικανοτήτων ή η απροσεξία απο μέρους μας, αλλά πάντα φταίνε οι άλλοι, ο κακόμοιρος ο Ερμής που έχει γίνει τόσες φορές ανάδρομος ώστε θα το πιστέψει κιόλας, η δύστυχη τύχη που κάνει ευχέλαια να μην σπάσει πόδι απο τα πολλά αναθέματα. Και τι να σου κάνει και ο γυαλός όταν ο καπετάνιος πήρε νύχτα το πτυχίο: τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, είναι έτσι όπως είναι, στραβά ή ίσια. Το πώς θα πορευτούμε εμείς σε σχέση με αυτά για να μην συντριβούμε, το πώς θα τα αξιοποιήσουμε για να φτάσουμε στους στόχους μας,εξαρτάται απο εμάς και μόνο.
Εκτός απο στραβούς γυαλούς και εν γένει πορείες, υπάρχουν και στραβά μάτια που βλέπουν όπως και όταν θέλουν. Μια κυρία που είναι διάσημη για την τύφλα της είναι και η Δικαιοσύνη, που την ζυγαριά την κρατά μάλλον για ισορροπία, να μην πέσει απο τα πολλά και βαριά φακελάκια.Τα στραβά μάτια ευδοκιμούν σε πολιτικά και πολιτισμικά ίσιους καιρούς, με ίσιους νόμους που αφήνουν ωραία χτισμένα παράθυρα για βολικές, ίσιες εξόδους.

Με αυτά τα στραβώματα μπερδεύτηκε και το ζουζουνοσύμπαν και σπάει το μικρό του μυαλουδάκι να μετράει τους γυαλούς και τις ακτές για να τους υπερασπίσει στο δικαστήριο των ανθρώπων.

9 σχόλια:

seniorita είπε...

ωραίο κείμενο!
όταν μας βολεύει βαφτίζουμε κάτι στραβό ώστε να έχουμε τη δικαιολογία να μην προσπαθήσουμε..
και φυσικά στραβά αρμενίζουμε,ο γυαλός ανήκει στη φύση και στη φύση δεν υπάρχει τίποτα στραβό..εκτός ίσως απ'τον άνθρωπο..

Θερμεσιλαος είπε...

ρε συ ιλλαήλ, τι άγγελος είσαι. υποτίθεται πως οι άγγελοι έχουν όλες τις ασπαντήσεις - π.χ. πάντως μάθε πως και στραβός είναι ο γυαλός και στραβά αρμενίζουμε...
Θερμεσίλαος ο Μελισσοφάγος

γυάλινο δάκρυ είπε...

Ονομάζουμε κακό οτιδήποτε είναι στραβό, επειδή το στραβό έχει πολύ περισσότερες δυσκολίες από την ευθεία και οι δυσκολίες δε μας αρέσουν αφού τα θέλουμε όλα ουρανοκατέβατα χωρίς κόπο! Όσο για τη στραβμάρα της δικαιοσύνης προτιμώ να μη μιλήσω γιατί είμαι καμένη και οικογενειακώς..

Ανώνυμος είπε...

Είσαι αγγελούδι Ιμμαήλ?? Μάκια το μωγιάκι να κοκκινίσουν τα μαγουλάκια του!!

Spy είπε...

Επιτέλους! Ξεστραβώθηκα με το κείμενό σας.
(από τη στραβομάρα μου δεν έβλεπα το λινκ για τα σχόλια...)

akrat είπε...

καλημέρα


ΠΌΝΗΜΑ ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΥ


Εις την ευθείαν ο,η παρατηρητής περιεργάζετε τον κορμόν μίαν και μόνον φοράν.
Εις τας στροφάς, ενσκήπτει περιεργαζόμενος τις ή τινά, μεθ αφοσιόσεως και μετά από ενδελεχή παρατήρησην ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ότι ΝΑΙ η στροφή έχει ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
Το ίδιον ισχύει με το πηγάδι. Ένα πηγάδι ευθείον σε οδηγεί εις την συνοκίαν ο ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Αντιθέτως εν πηγάδι μετά ελιγμών (στροφώδης υφή..) το πολύ πολύ να σε πάει στο ΚΑΤ.

Νηφάλια Μέθη είπε...

καλη δυναμη Ιμμαηλ μου

σ εκεινο το δικαστηριο των ανθρωπων..!

Θερμεσιλαος είπε...

ιμμαήλ, άγγελέ μου, η ευθεία είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση. δείτε γύρω σας, δεν υπάρχει πουθενά στην φύση κι οι μέλισσες ακόμα πετούν σε καμπύλες...
Θ.

Ανώνυμος είπε...

mesothelioma support and information!
[url=http://www.mesothelioma-support.org/]asbestos mesothelioma lawsuit[/url]