Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Η Πίστη και τα Πιστεύω

Σήμερα σέρνομαι. Δεν ξεκουράζομαι καλά και νυστάζω φοβερά. Ευκαιρία λοιπόν να φάω κάμποσες τουρτίτσες για να συνέλθουν οι διπλίτσες μου.Σήμερα είναι η γιορτή του αγίου Νικολάου και οι αφιερωμένες σε αυτόν εκκλησίες είναι γεμάτες κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ανεβαίνουν τα σκαλιά τους για να ανάψουν ένα κεράκι, ζητώντας το καλύτερο για αυτούς και τους δικούς τους.
Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν; Είναι η ανάγκη να πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη που ρυθμίζει τα πάντα και εμείς απλά ακολουθούμε τις επιταγές της άβουλοι και χωρίς δικαίωμα αντίρρησης, είναι μια συμφορά που τους έχει βρεί και τους έχει απελπίσει,αναγκάζοντάς τους να ψάξουν λύση σε κάτι πέρα απο τους νόμους της φύσης , είναι ένα αίσθημα υποχρέωσης προς τα έθιμα,τα ήθη και τις παραδόσεις, είναι η θρησκευτική διδασκαλία που μας εμφυσεί το θρησκευτικό συναίσθημα απο μικρή ηλικία ; Ή μήπως τελικά είναι ανάγκη μας για θαύματα, για λύσεις σε πίκρες και δύσκολες καταστάσεις που δεν ελέγχουμε;
Η πίστη σχετίζεται με τα πιστεύω, δηλαδή τις αντιλήψεις μας και τις σκέψεις μας επι παντός επιστητού, τις οπτικές γωνίες που υιοθετούμε για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο και να σταθούμε στην κοινωνία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Τα πιστεύω είναι το απόσταγμα της μακροχρόνιας εμπειρίας και των βιωμάτων, γεννιούνται απο την μελέτη, την αέναη αναζήτηση και την παρατήρηση. Ανήκουν στο μυαλό και στην λογική και μας κατευθύνουν σε μονοπάτια στα οποία αισθανόμαστε ασφαλείς.
Η πίστη όμως ανήκει στην καρδιά,είναι η φλόγα που την κάνει να πάλλεται και να ονειρεύεται, να συνεχίζει παρά τις δυσκολίες που συναντά. Είναι η παρηγοριά σε κάποιον που θλίβεται, η φωλιά σε κάποιον που νιώθει μόνος. Και στην πίστη υπάρχει το δικαίωμα να ζητάμε το ακατόρθωτο, το αδύνατο αλλά τόσο ποθητό. Τα πιστεύω της πραγματικότητας οφείλουν να είναι λογικά και προσγειωμένα, δεμμένα με την αληθινή ζωή.
Και τα δύο εξίσου σεβαστά και ανθρώπινα.

Ο παρακάτω σύνδεσμος είναι απο τα νέα της yahoo. Ασχολίαστο το πόσοι χάνονται χωρίς να τους αναζητεί ποτέ κανείς.

http://news.yahoo.com/s/ap/20071206/ap_on_re_la_am_ca/mexico_exhumations

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλέ μου μελισσούλη η πίστη είναι πολύ σημαντική κυρίως για όταν σου συμβαίνει κάτι άσχημο. Γιατί σου προσφέρει ελπίδα απλόχερα... Για αυτό καλό είναι να διαθέτουμε λίγο...

Ιμμαήλ είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Νταίζυ μου και είναι πραγματικά κρίμα που στην σημερινή εποχή αυτή η φλόγα έχει σβήσει απο τις καρδιές των περισσοτέρων. Καλό Σαβ/κο να έχεις εσύ και ο Ντόναλντ!!!!