Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

S.O.S.!!!!!!!

Μα είναι δυνατόν??????????????????
Εξαφανίζονται τα μελισσάκια!!!
Εδώ και αρκετό καιρό μειώνεται ο πληθυσμός των μελισσών χωρίς να μπορούν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν με βεβαιότητα την αιτία του προβλήματος-άρα και την λύση του. Το κακό ξεκίνησε στην Αμερική και έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στην Ευρώπη.
Παραθέτω δύο άρθρα,που τονίζουν το πόσο χρήσιμα είμαστε τα σκασμένα και τι επιπτώσεις θα έχει στην φύση και στην διαβίωση των ανθρώπων η εξαφάνισή μας.
Ας κάνουμε κάτι πριν να είναι αργά!!!!!

Η μυστηριώδης εξαφάνιση των μελισσών «απειλεί τη γεωργία με κατάρρευση»
Η μυστηριώδης διαταραχή που αποδεκατίζει τις μέλισσες στις ΗΠΑ και σε τμήμα της Ευρώπης θα μπορούσε, αν συνεχιστεί, να έχει δραματικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή -τα έντομα είναι απαραίτητα για την επικονίαση των περισσότερων καλλιεργούμενων φυτών.«Η κρίση απειλεί να καταστρέψει την παραγωγή καλλιεργειών που εξαρτώνται από τις μέλισσες για την επικονίασή τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Μάικ Γιόχανς.Οι μέλισσες δεν περιορίζονται στην παραγωγή μελιού. Επικονιάζουν επίσης τα περισσότερο από τα καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα, τα καρύδια, τα αβοκάντο, η σόγια, τα σπαράγγια, τα μπρόκολα, το σέλινο, τα αγγούρια, τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα, τα κεράσια και οι φράουλες. Τα φυτά που επικονιάζονται από έντομα αντιστοιχούν μάλιστα στο ένα τρίτο του ανθρώπινου διαιτολογίου, και οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για το 80% αυτής της επικονίασης, δείχνουν στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA). Ακόμα και τα βοοειδή, που τρέφονται με τριφύλλι, εξαρτώνται από τις μέλισσες. Αν η παρατηρούμενη εξαφάνιση των μελισσών συνεχιστεί, θα μπορούσαμε «να μείνουμε μόνο με σιτηρά και νερό», δήλωσε ο Κέβιν Χάκετ, επικεφαλής του προγράμματος μελισσών και επικονιασμού στο USDA. «Είναι η μεγαλύτερη απειλή στoν εφοδιασμό με τρόφιμα», είπε. Αν και πολλοί άλλοι επιστήμονες δεν προβλέπουν κρίση με τα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι παρόμοια κύματα εξαφάνισης μελισσών έχουν συμβεί και στο παρελθόν, η νέα διαταραχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε το Νοέμβριο και έχει ήδη εξαπλωθεί σε 27 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στη Βραζιλία, τον Καναδά και περιοχές της Ευρώπης. Οι Αμερικανοί μελισσοκόμοι έχουν χάσει το 25% των αποικιών τους, εξαιτίας ενός μυστηριώδους φαινομένου που ονομάστηκε Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας -οι εργάτριες εξαφανίζονται και μέσα στα μελίσσια μένουν μόνο η βασίλισσα και νεογέννητες μέλισσες. Ειδικοί από τη Βραζιλία και την Ευρώπη έφτασαν στο εργαστήριο μελισσών του USDA για να συνδράμουν στη διερεύνηση του φαινομένου, ενώ για το θέμα έχει πραγματοποιήσει ακροάσεις και το αμερικανικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον Τζεφ Πέτις, εντομολόγο επικεφαλής στις έρευνες του USDA, τα αίτια της εξαφάνισης παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι υποψίες στρέφονται προς κάποιο άγνωστο παράσιτο, βακτήριο ή ιό.«Το πρόβλημα είναι ότι όλοι θέλουν μια απλή απάντηση», σχολιάζει ο Πέτις. «Και η απάντηση ίσως δεν είναι απλή», είπε.
Ερευνητές αναρωτιούνται αν η εξαφάνιση των μελισσών «οφείλεται στα κινητά τηλέφωνα» - 17/4/2007
Το φαινόμενο της μυστηριώδους, μαζικής απονέκρωσης των μελισσιών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι εξαπλώνεται τώρα και στην Ευρώπη. Όπως είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο, η ξαφνική εξαφάνιση των εντόμων από τις κυψέλες έγινε αντιληπτή στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, αν και είναι πιθανό να είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια αλλά οι αρμόδιες αρχές να μην το είχαν πληροφορηθεί. Η Δυτική Ακτή εκτιμάται ότι έχει χάσει πλέον το 60% του πληθυσμού μελισσών εμπορικής εκμετάλλευσης, και η Ανατολική Ακτή το 70%.Το φαινόμενο έχει έκτοτε επεκταθεί σε Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, ενώ κρούσματα έχουν αρχίσει να αναφέρονται στη Βρετανία και την Ελλάδα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent.Η αινιγματική πάθηση έχει ονομαστεί «Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας» (CCD) και η αιτία της παραμένει άγνωστη. Οι διάφορες εξηγήσεις που έχουν προταθεί -παράσιτα, εντομοκτόνα, κλιματική αλλαγή, γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες- φαίνονται ανεπαρκείς. Παλαιότερη έρευνα στη Γερμανία είχε δείξει πάντως ότι η συμπεριφορά των μελισσών διαταράσσεται όταν βρίσκονται κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης.Τώρα, μια μικρή έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λαντάου ενοχοποιεί την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Οι μέλισσες αρνούνταν να επιστρέψουν στις κυψέλες όταν βρίσκονται κοντά κινητά τηλέφωνα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει το σύστημα προσανατολισμού των μελισσών -τα έντομα ουσιαστικά χάνουν το δρόμο τους και περιφέρονται μέχρι να πεθάνουν μόνα.Ο Δρ. Γιόχεν Κουν, επικεφαλής του τελευταίου πειράματος, δεν ισχυρίζεται ότι βρήκε τη λύση του μυστηρίου, θεωρεί όμως ότι οι παρατηρήσεις του προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για τα πιθανά αίτια του CCD

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και εμείς χεστήκαμε που οι μπάμπουρες εξαφανίζονται!
Αστειέυομαι φυσικά. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Αλλά πράγματι εξαφανίζονται? Μήπως μεταλάσσονται σε κάτι λιγούρια που έχουν πλουτίσει τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και της Πρέβεζας? Λέω τώρα....
Η λυσσάρα γάτα από τα Γιάννενα

Ιμμαήλ είπε...

Εγώ λιγούρι? Που δεν τρώω παρα μόνο τρείς τουρτίτσες, δυο κουτιά με παστάκια και ένα βαζάκι ζαχαρωτά την ημέρα? Μα τι λες τώρα!!!